Basınçlı hava tesisatı, ana boru şebekesinin maliyeti (genelde) basınçlı hava sisteminin tesis (kuruluş) maliyetinin yüksek bir kısmını (oranını)
oluşturur. Boru çapını küçük seçmek yatırım maliyetini düşürür; ama, sistemdeki basınç kaybı boru çapı küçüldükçe büyüdüğü için, basınçlı hava sisteminin işletme maliyeti yükselir. Sonuç olarak, başlangıçta boru çapını küçük seçerek yapılacak maliyet tasarrufu , kısa bir süre sonra, basınç kayıplarından ileri gelen işletme maliyeti artışının altında kalarak, anlamını yitirecektir.
Yeni yada yeniden düzenlenen bir tesiste basınçlı hava tesisatının boru yerleşimi (buhar, su v.s boru şebekesi ve elektrik bağlantılarından daha) öncelikli olarak planlanmalıdır; aksi takdirde, ana boru şebekesinin diğer boru şebekeleri ve elektrik bağlantılarıyla çakışmaması için, dolambaçlı yapılması gerekir ki; bu da, basınç kayıplarının artmasına yol açar.
Basınçlı hava tesisatı ana boru şebekesi iki türlü olabilir:
(a) Kullanım noktasına yada noktalarına kadar giden tek bir besleme hattı.
(b) Çember (Halka, Ring) düzeninde ana boru şebekesi.
Kullanım noktası ve besleme (kompresör) yeri birbirine yakın tesisler için, tek hatlı ana boru şebekesi yeterlidir. Bu durumda, boru çapının borudan geçecek en yüksek hava miktarına (debisine) göre bulunacak basınç kaybı değerinin izin verilen en yüksek basınç kaybından az olmasını sağlayacak büyüklükte (veya daha büyük) olması gerekir. Tüm boru şebekesinin iyi desteklenmesi gerekir.
Basınçlı hava birçok endüstriyel tesiste ve imalathanelerde makinelerin önemli enerji kaynaklarından biri olarak kullanılmaktadır. Basınçlı hava tesisatının ana ekipmanları filtre, kompresör, hava tankı ve kurutucudur. Basınçlı hava kompresör ile sağlanır.
Basınçlı hava tesisatlarında genelde pistonlu ve vidalı tipte kompresörler kullanılır. Tesiste kullanılacak hava basıncı, hava tüketimi ve tüketim değişkenliğine göre kompresör tipi belirlenir ve tesisat taahhüt işleri başarılı bir şekilde firmamız tarafından uygulanır.
Birçok kuyumcu, maden işleme ve çeşitli atölyelerde doğalgaz kullanılarak yapılan tavlama, eritme, kaynak işleri için gerekli şalomalar için de basınçlı hava tesisatı gereklidir. Hava basıncı doğru ayarlanamayan şalomalar, yanlış imalatlara ve neticesinde kullanıcıyı zarara uğratabilmektedir.
Çeşitli sektörlerde üretim yapan fabrikalarda CNC, pres, plastik enjeksiyon, zamak enjeksiyon, döküm makinesi, pistonlu makinelerinde ve metal soğutma gibi işlemlerde merkezi basınçlı hava tesisatları kurularak imalatçı firmalara kolaylıklar sağlamaktayız.